Torgny, de wijngaard

Van de
wijnstok tot in het glas…

De wijnbouw was destijds
algemeen verspreid in onze gebieden met een hoogtepunt in de 15e eeuw. De
ondergang begon in 1659 om tenslotte totaal te verdwijnen in 1945.

“Soyez remerciés, Vous qui fîtes renaître sur ce
coteau le culte de la vigne.
Sois remercié, Toi le vigneron qui sut la
chérir et lui faire porter ses fruits d’or, et Toi la Zolette de nous l’avoir
donné, toi qui gardes dans ton cœur les secrets de ta vieille race
gaumaise.
Soit remercié, Toi soleil, qui fit mûrir ses grappes et Toi
Torgny, d’avoir nourri ses ceps d’une sève généreuse…”
E. et
F. Claes, le 17 09 1959.

De bevoorrechte geografische ligging
van de helling van Torgny geeft haar een uitzonderlijk droog en warm
microklimaat. Ze wordt van de noorderwind beschermd door het bos, heerlijk
georiënteerd naar het zuiden, op een korrelige kalkbodem welke zeer vlug
opwarmt in de lente en zijn calorieën lang bewaart in de herfst.

In
1828 bestond de wijngaard van Torgny uit 28 percelen voor een totaal van 4ha
45 a.

In 1955 wordt er een nieuwe poging gedaan met de beplanting
van Riesling- Sylvaner op de plaats genaamd “de la Zolette”. De
vorst van 1985 heeft een nieuwe herplanting genoodzaakt in
1987.

Het hedendaagse voortbrengsel van ca.5000 flessen (volgens de jaren) wordt
beheerd door de wijngaard van de “Poirier du
Loup”
. In 1986 en vervolgens in 1990 worden er geplant : 1680
Auxerrois, 1400 pinot noir, 400 pinot blanc, 400 Chardonnay en 350 Rivaner op
een totale oppervlakte van 90 a. In 2008 werd er een bijkomende aanplanting
gedaan van 540 stokken.

De wijnkelder bevindt zich in de rue de
l’Ermitage met een wijnpers, een kuiperij, een laboratorium, een installatie
voor het bottelen en een proeflokaal.
De eigenaars produceren een droge
witte wijn, een rode wijn,een roséwijn, een schuimwijn,en een heerlijke
ratafia.

De mogelijkheid bestaat voor begeleid
bezoek van de gemeentelijke wijnkelder “Le poirier du Loup”
voor min. 20 personen. Tijdens dit bezoek zal u een uitgebreide uitleg krijgen
aangaande het persen en de verschillende methodes voor de bereiding van de
wijn, gevolgd door een degustatie van 4 verschillende soorten wijnen (2 witte,
1 rode en een schuimwijn).
Info en reservatie :
Ecoculture, tel. +32 (0)473/ 56 53 68 ou +32 (0) 496/20 18 18
In 1996,
begint ook M. De Laet met de aanplanting van een wijngaard op de plaats
genaamd
“L’Epinette”.

Een derde
wijngaard “le Clos de Fouchères”.