De gastronomie van de Gaume, le cabu roussi

Le cabu
roussi

Voor de
niet-ingewijdene, wordt dit gerecht gemaakt op basis van gehakte witte kool en
zacht gekookt met schapenvlees.

Bestanddelen voor 6
personen

  • 1 dikke witte kool (Cabu of Milan)
  • 500 g
    schouder of schapenragout
  • 500 g varkensragout
  • 3 uien
    en 2 sjalotten
  • 100 g gerookt spek
  • 2 aardappelen per
    persoon
  • 4 soeplepels olijfolie en 25 ct water
  • 2
    knoflookteentjes, 3 kruidnagels, laurier, tijm, zout en peper.

Bereiding.
Snij de witte kool in
kleine schijfjes en laat gedurende 8 tot 10 minuten koken en dan afgieten.
Laat het magere spek smelten in een gietijzeren pan. Snij het schapen- en
varkensvlees in blokjes en laat zachtjes braden in 4 soeplepels olijfolie (of
reuzel). Voeg er de gesneden ajuin bij, de sjalotten en de knoflookteentjes.

Zodra het vlees lichtbruin gebakken is, er de witte kool en kruiden
bijvoegen. Goed roeren om alles lichtjes bruin te bakken zonder echter de kool
te laten aanbranden.
Eens gebakken, voeg er het water en de
aardappelen toe. Zachtjes verder laten koken in de afgedekte pan tot de
aardappelen volledig gaar zijn ttz ong. 2 uur.

Dikwijls opwarmen is
geen nadeel; integendeel, men zegt dat hoe meer men het opwarmt hoe beter het
is.

Variante : De aardappelen mogen
afzonderlijk gekookt worden, enkel in water of onder de vorm van puree
.