De gastronomie van de Gaume, le pâté gaumais (de Gaumse vleestaart).

De
Gaumse vleestaart

Dit is een vleestaart gemarineerd in witte
wijn.

Ingredienten voor 4 personen

  • 1 kg varkensvlees (spiering) gesneden in blokjes van 2 cm

De marineersaus bevat het volgende :

  • een glas droge witte wijn
  • 1 soeplepel olijfolie
  • 5
    soeplepels azijn
  • 2 knoflookteentjes geplet
  • 6
    sjalotten
  • 4 laurierbladen
  • 1 boeket tijm en
    peterselie
  • 4 kruidnagels, zout en peper.

De deeg is gemaakt van :

  • 500 g witte
    bloem
  • 20 g bakkersgist
  • 150 g boter
  • 20 cl
    volle melk
  • 1 soeplepel reuzel
  • 2 eieren
  • 1
    eigeel geklopt met een beetje water
  • een beetje zout

Bereiding
Laat het vlees gedurende
48 u marineren en van tijd tot tijd roeren.

Om de deeg klaar te
maken, meng de bovenvermelde ingrediënten en laat de deegbol gedurende 90
minuten rusten onder een warme doek. Als het volume van de deeg verdubbeld is,
dan goed kneden en opnieuw laten rusten gedurende 60
minuten.

Verdeel in twee gelijke delen om zo twee deegcirkels te
vormen. De eerste cirkel zal in een ingevette en gebloemde taartvorm gelegd
worden en de zijkanten bestrijken. De bodem doorsteken en de oven op 200°C
opwarmen.

Het gemarineerde vlees daarop verspreiden en met de
tweede cirkel deeg bedekken. De zijkanten moeten bevochtigd worden en lichtjes
geplet om een mooie vorm te geven. Het middelste gedeelte wordt doorprikt met
een kleine schoorsteen gevormd met aluminium papier. Met het eigeel bestrijken
en in de oven bakken gedurende 1.30 u.

Smakelijk !