Torgny in stripverhalen: "L'assassin qui parlait aux oiseaux" door Jean-Claude Servais

2005, het Servais-jaar in Torgny

Jean-Claude Servais kwam naar Torgny, genoot ervan en kwam terug met een verhaal in zijn hoofd en twee nieuwe stripbundels onder zijn arm.

Mei 80, het koekoekskind arriveert in Torgny onder het gelach van de kinderen. Vijfentwintig jaar later, na een lang verblijf in de gevangenis van Aarlen, keert hij terug naar zijn verlaten geboorteplaats en hervat hij zijn dialoog met de vogels, niet in staat om te communiceren met de dorpelingen die hem nog steeds zien als het moordlustige Winterkoninkje.

De auteur wilde de sfeer van dorpsintriges vastleggen, een lofzang op de natuur tekenen, het getjilp van vogels bezingen, want de beelden...

Verkrijgbaar bij Dupuis, in het Frans of Gaelic. We konden het niet helpen de Gaelic sfeer te voelen toen we wensten dat het in onze eigen taal zou worden overgeschreven. Georges Themelin is de uitdaging aangegaan. Het eerste deel verscheen op 9 april. Het tweede deel werd gepubliceerd op 5 en 6 november 2005 in Torgny, Place Albert Paul, voor de kerk.

Georges Themelin en zijn 'Dijâs d'Flauves' profiteerden van de zomer om twee audio-cd's op te nemen met de patioteksten van de twee delen van het stripverhaal van Jean-Claude Servais. Een hele klus voor een zeer gemotiveerd team, dat kunnen we u verzekeren! De lezers zullen niet alleen het mondelinge erfgoed van de Gaume kunnen bewaren, maar ook de pagina's van het stripverhaal kunnen omslaan terwijl ze naar de patioteksten luisteren. Het ritme van de opname maakt plaats voor de ontdekking van de tekst en de beelden. Het is een plezier om de muziek van de woorden en de kleurrijke uitdrukkingen van het dialect te herontdekken of grotendeels te ontdekken!

De twee strips in zowel Gaelic als Frans zijn nog steeds verkrijgbaar, samen met de dubbele audio-cd, bij de SI-kantoren.

Speciale dank aan Editions Dupuis en Jean-Claude Servais om dit mogelijk te maken.

Ter gelegenheid hiervan heeft Editions Dupuis een speciale box uitgebracht met de twee albums.

Als je de officiële website van Jean-Claude Servais wilt bezoeken: www.jc-servais.com

"De moordenaar die met de vogels sprak", wat de pers te zeggen had :

  • L'Essentiel interview over Volume I door Vincent Thomasson 05 juni,
  • La Libre Belgique 24 10 2005 door Marc Vandermeir,
  • Reacties van lezers :- op BD Gest- www.bdselection.com/