Het dorp Harnoncourt, het gehucht Rouvroy

In de 17e eeuw verwelkomde Harnoncourt de adellijke familie "de la Fontaine" uit Marville (Frankrijk).

Deze eervolle familie onderscheidde zich door de eretitels die ze behaalde op alle slagvelden van Europa. Tot op de dag van vandaag draagt een afstammeling van de familie "de la Fontaine d'Harnoncourt" de naam van het dorp dat aan de top van de barokmuziek staat. Dit is de beroemde dirigent Nikolaus Harnoncourt, wiens geboortehuis op de afbeelding hierboven te zien is.

Heel lang geleden zou de heilige Roch, die op doorreis was, daar de pest hebben opgelopen! Hij ging zich wassen in de bron onder het bos en werd genezen. Zo begon de legende van Harnoncourt.

Harnoncourt staat bekend om de zuiverheid van zijn water. Er wordt gezegd dat de heilige Roch, die aan de pest leed, zich waste in de bron die zijn naam draagt en genas. Fernand Tomasi hakte de fontein in steen, met daarop een standbeeld van de heilige, en de lokale bevolking is altijd trots geweest op dit zuivere, helende water. Ze koesterden deze geneeskrachtige drank en bewaakten hun rijkdom angstvallig. Tijdens grote epidemieën deelden ze het met naburige dorpen.

Harnoncourt is het enige dorp zonder kerk. Die staat in het gehucht Rouvroy, op een kilometer afstand.

Rouvroy bestaat uit een paar huizen en een rusthuis voor ouderen. De barokke klokkentoren van de kerk wordt beschouwd als de elegantste van de Gaume. Dit gehucht, het geografische centrum van de huidige gemeente, gaf het zijn naam na de fusie van de Belgische gemeenten in 1977.