Het dorp Harnoncourt, het gehucht Rouvroy

In de 17e eeuw ontving Harnoncourt de adellijke familie "de la Fontaine" die uit Marville (Frankrijk) kwam.

Deze eervolle familie onderscheidde zich door de eretitels die zij op alle Europese slagvelden behaalde. Ook nu nog draagt een telg uit de familie "Harnoncourt Fountain" de naam van het dorp op de muren van de barokmuziek. Dit is de beroemde dirigent Nikolaus Harnoncourt, wiens geboortehuis te zien is op de foto hierboven.

Lang geleden zou de heilige Roch, die er langsliep, er de pest hebben opgelopen! Hij ging zich wassen bij de bron onder het bos en werd genezen. Dit is hoe de legende van Harnoncourt begint.

Harnoncourt staat bekend om de zuiverheid van zijn water. De heilige Roch, die door de pest werd getroffen, zou zich hebben gewassen in de bron die zijn naam draagt en werd genezen. Fernand Tomasi hakte de fontein uit in steen, met daarop een standbeeld van de heilige, en de inwoners hebben altijd een grote trots gevoeld op het bezit van dit zuivere, genezende water. Zij koesterden deze genezende drank en bewaakten angstvallig hun rijkdommen, terwijl zij deze tijdens de grote epidemieën deelden met de naburige dorpen.

Harnoncourt is het enige dorp dat geen kerk heeft, deze bevindt zich in het gehucht Rouvroy, op een kilometer afstand.

Rouvroy bestaat uit een paar huizen en een rusthuis voor bejaarden. De barokke klokkentoren van de kerk wordt beschouwd als de elegantste van de Gaume. Dit gehucht, het geografisch centrum van de huidige gemeente, kreeg zijn naam na de fusie van de Belgische gemeenten in 1977.