Het kleine erfgoed van Lamorteau

17. Kerk van Sint-Niklaas

In 1855 stelde de Fabrique-raad van Rouvroy voor om van Lamorteau een parochie te maken: tot dan toe waren de parochianen verplicht om naar de mis in Rouvroy te gaan, ondanks de afstand (3 km) en de frequente overstroming van de Ton in de winter, waardoor Lamortois geen religieuze diensten kon bijwonen. In 1857 gaven de religieuze autoriteiten het groene licht en in 1860 was de nieuwe kerk klaar. In mei 1940 veroorzaakten bombardementen vanaf de Maginotlinie grote schade aan de kerk, die in 1953 volledig werd herbouwd.Op de gevel van de kerk staat Sint-Nicolaas, de patroonheilige die door de parochie werd gekozen, als beschermheilige van kinderen, maagden, zeelieden en kooplieden. Sint Pieter, de eerste bisschop van Rome en Sint Paulus, de eerste missionaris naar de heidenen.

18. Huzaren Kruis

Ongeveer 80 jaar lang markeerde dit kruis de plek waar een huzaar van het Franse revolutionaire leger het slachtoffer werd van kogels afgevuurd door de inwoners van Harnoncourt die zich probeerden te verzetten tegen de plunderingen van deze rovers. Hij werd gedood in het bos van Migette. Na de ontginning van het bos werd het kruis tot 1970 verplaatst naar de rand van het pad dat naar het bos van Guéville leidt. Daarna verdween het, voordat het in 1991 werd herontdekt door het Musée Gaumais en op zijn huidige plek werd geïnstalleerd.

19. De pastorie

Het parochiehuis werd in 1847 gebouwd door het gemeentebestuur in neogotische stijl, op een locatie die het beschermde tegen overstromingen. Wat men toen nog niet wist, was dat het station in 1881 geopend zou worden, wat soms problemen van "promiscuïteit" veroorzaakte. Het gevolg was dat de pastoor verbale aanvallen te verduren kreeg van sommige van zijn medeburgers door de ramen die uitkeken op de rue des Pâquis en hij liet ze gewoon dichtmetselen. Op zaterdag 9 mei 2000 sloeg de bliksem in op de pastorie en verbrijzelde het stenen kruis boven aan de gevel. Stukken van het kruis werden meer dan dertig meter verderop teruggevonden.

20. Calvarieberg in de rue des Paquis: of het kruis van Danloup

Het dateert waarschijnlijk uit de 18e eeuw. Het zou zijn opgericht door Etienne Danloup en Odile Genin (dochter van de molenaar van Radru), herbergiers in Lamorteau, die in 1782 trouwden uit dankbaarheid voor de komst van een kind dat ze niet meer verwachtten. Het werd gerestaureerd in 1926, toen het kruis werd veranderd. In 1928 werd het omringd door een tuin met rozen en struiken en omgeven door een muur. Op 21 november 1928 werd het gezegend door de deken van Virton. In mei 1940 werd het beschadigd door bombardementen vanaf de Maginotlinie. Tot in de jaren 1960 werd de calvarieberg gebruikt voor de zegening van de buksbomen op Palmzondag.

Deze beschrijvingen zijn te zien voor elk monument in het dorp.