Het kleine erfgoed van Harnoncourt

21. Saint Roch fontein

Volgens de legende werd de heilige Roch tijdens een epidemie in Harnoncourt getroffen door de pest. Hij waste zich in het water van de fontein, werd genezen en gaf het bronwater een wonderbaarlijke deugd. Dit volksgeloof wordt nog versterkt door het feit dat Harnoncourt altijd gespaard is gebleven van de pest, inclusief die van 1636, die de streek desondanks decimeerde. Het feest van Sint Roch werd op de avond van 15 augustus gevierd bij de openbare fontein. Het eerste washuis werd afgebroken in 1911, het tweede in het begin van de jaren 1960. Vandaag de dag staat het beeld van Saint Roch op de nieuwe fontein, het werk van beeldhouwer Fernand Tomasi, gebouwd op de plaats van het oude washuis in 1976. Op het fronton van het bassin is een gestileerde scène te zien van de mensen van Harnoncourt die drinkwater brengen naar de mensen van Saint-Mard in tijden van epidemie.

22. Oude school

In 1828 werd de school gebouwd door Louis Hubert de la Fontaine comte d'Harnoncourt (jaar C d H ). In 1866 gingen er 20 jongens en 20 meisjes naar de school. De school werd vervolgens het gemeentehuis van Harnoncourt tot 1-1-1977, toen de gemeenten fuseerden, en vervolgens het gemeentehuis van Rouvroy, de gefuseerde gemeente, tot 1988. Het herbergt nu de plaatselijke speelotheek.

23. Oude dorpsschool

In 1877 besloot de gemeenteraad om een grotere school te bouwen. Het gebouw werd voltooid in 1881. Waarom een klokkentoren? Omdat de kerk in Rouvroy ver van Harnoncourt lag, was het de schoolbel die het "overnam" om de gelovigen naar de mis te roepen en soms de brandweer in geval van brand.

24. Paquis kruis

De oorsprong van dit kruis gaat terug tot de toekenning van de vrijheid aan Harnoncourt krachtens de wet van Beaumont op 1 oktober 1369. Deze vrijheid werd toegekend met gemeenschappelijke weiden (pâquis) die begrensd werden door de Mersan, de velden van Prieur, de Ton, de Romeinse weg naar Mageroux en de heerlijkheden in het noorden. Dit kruis moet daarom worden beschouwd als een "Vrijheidskruis" of "Kruis van Beaumont", opgericht om de toekenning van vrijheden en rechten aan de inwoners door de plaatselijke heer te herdenken.

25. Kruis van Saussus

Smeedijzeren kruis met een witgeschilderde Christus. Langs de rivier de Ton werden vroeger wilgen gekweekt voor vlechtwerk. Een andere mogelijke oorsprong van de naam: in 1774 bewerkte Henri Sauci, een burger uit Saint-Mard, de wilgenvelden langs de Ton in de buurt van dit kruis. De naam Sauci veranderde vervolgens in Saussus. In de buurt van dit kruis liep een pad naar de molen van Radru. Dit pad is nu verdwenen. Het werd verwijderd door burgemeester Philippe Herman tijdens de Franse Revolutie.

Deze beschrijvingen zijn te zien voor elk monument in het dorp.