Kruisen en calvaries in Rouvroy

Kruisen en calvaires omzomen het platteland en de straten; ze zijn een nederige herinnering aan een gelukkige of al te vaak tragische gebeurtenis; eenvoudige geografische oriëntatiepunten, ze markeren de kruising van twee wegen, bieden bescherming aan reizigers; ze markeren het einde van het dorp en zijn bedoeld als bolwerk tegen de kwade machten die rondwaren in het onduidelijke landschap...

Bevoorrechte getuigen van geliefden, van eden, van verzoeken, gelukkige getuigen van de glorierijke tijd van processies; tragische getuigen van ongelukken en oorlogen.

Bescheiden versieringen die niemand interesseren tot ze op het punt staan te vertrekken, zo onopvallend staan ze midden in ons leven.

Een eerbiedwaardig voorwerp gemaakt door de smid na het draaien, verhitten en lassen... Een eerbiedwaardig voorwerp gemaakt door de beitel en de hamer van de steenhouwer die het met grote inspanning maakte.

Voorwerp van verering van de timmerman die geen moeite heeft gespaard voor de zoon van zijn patroonheilige.

Elke vakman heeft zijn kruis gedragen om deze calvariebomen op te richten. Maar wie herinnert zich hen... als het niet de Aarde is! In de schaduw van een struik, onder de twijg van een eik, in de koelte van het woud, verheugen zij zich en brengen de volkswoede over om de angsten weg te nemen.

Zij omarmen het platteland met hun beschermende armen en werpen hun gezegende schaduwen op de vruchtbare velden, zodat het koren niet sterft.

ref. "Croix et calvaires à Rouvroy", Marcel Fourny, Ed. SI le Méridional asbl, 63 blz, 128 g, prijs 3,50 €, formaat 15 × 21 × 0,3 cm, portkosten 2,70 € Klik hier om uw bestelling te plaatsen