En als Torgny het mij zou vertellen...

Als de Romeinen, Franken en... krekels hun toevlucht zochten in Torgny, dan was dat omdat de heuvel een speciale charme had.

Als de pest, branden en bombardementen het dorp niet te pakken kregen, dan was dat omdat het alle reden had om een van de mooiste dorpen van Wallonië te worden.

Als opeenvolgende Duitse, Franse, Bourgondische, Oostenrijkse en Spaanse heersers niet konden voorkomen dat de Grande Fontaine helder, zoet water produceerde, dan was dat omdat het voorbestemd was om een verzoeningsdrank te worden.

En als, bij een glas Pétillant, Torgny aan je werd verteld...

Aan de hand van een historische kroniek van de plaats vertelt Bernard Joannes over de architectuur, de politieke en religieuze gebeurtenissen, de inwoners, de sleutelgebeurtenissen, de oorlogen, alle grote en kleine momenten die de huidige leefomgeving en het erfgoed van het dorp hebben gevormd.

Een cicade in Torgny?Ondenkbaar" zeggen de sceptici, "toeristisch" zeggen de anderen, en toch! Een kleine cicade is net uit zijn cocon gekomen. Enkele minuten nadat hij de warmte van de zon had opgezogen, vloog hij weg voor de verbaasde ogen van Philippe Toussaint, ambtenaar van Water en Bosbouw, die het tafereel op 30 mei 1997 op film vastlegde. Hij herbeleefde de emotie van Raymond Mayné, stichter van het natuurreservaat in 1943, toen hij de "cicadetta montana" ontdekte.

Het gaat over het Romeinse en Merovingische verleden, de geschiedenis van het water, molens, steengroeven, de grens, de kerk, de kluizenarij, het internaat, de scholen, het natuurreservaat en de wijnboeren...

Een eclectische reis door de tijd, waarin zowel de beste momenten van het leven als de collectieve beproevingen uit het verleden worden vastgelegd.

Een must om te lezen, om jezelf te ontdekken als bewoner van een plek die gevormd is door onze voorouders.

ref. "Et si Torgny m'était conté...", Bernard Joannes, Les éditions de la Joyeuserie 2000, 226 pagina's, 283 g, prijs 15 €, formaat 14 × 20 × 1,8 cm, verzendkosten 5 €Klik hier om uw bestelling te plaatsen