Een wandeling door de tijd in het land van Torgny, van 1900 à 1960.

Beste lezer, ga je met me mee? Ja!, dus dat is geweldig. Ik stel voor dat je een lange wandeling door de geschiedenis maakt.

Onze wandeling wordt gespreid over zo'n zestig jaar en start rond 1900.Samen ontdekken we aan de hand van vele ansichtkaarten en foto's het kleine stukje geschiedenis van een dorp aan de rand van België. Deze kleine juwelenkist die een vriend me prees, een klein architectonisch juweeltje zegt hij, heet "Torgny". We beginnen onze tour vanuit het nabijgelegen dorp. Dit Franse dorp draagt de barbaarse naam "Velosnes". Het is moeilijk om die naam uit te spreken, vind je niet? Dus we gaan het dialect van onze voorouders gebruiken en we gaan het met dat specifieke Gaumese accent noemen: "Vlônes". We zijn dicht bij de grens en we gaan de heuvel af die "la Ramonette" heet. We ontdekken met betovering een bucolisch landschap doordrenkt met die sereniteit die alleen gelukkige mensen weten te cultiveren. Vanaf de Ramonette ontdekken we uiteindelijk Torgny. Het dorp grenst aan de achterkant van de Bajociaanse cuesta. Het ligt op het zuiden, is in het noorden beschermd tegen de wind van de Ardennen en profiteert van een microklimaat dat gunstig is voor zo'n bijzondere fauna en flora, uniek in België.

Torgny, een van de mooiste dorpen van Wallonië, heeft een geschiedenis. U wordt uitgenodigd om het geïllustreerd door dit boek te herontdekken. Niet minder dan 115 oude foto's sieren dit boek dat ons vertelt over het leven van een klein dorpje in het zuiden van de Gaume.

In 1922 werd het verkeer beperkt tot 40 km/uur in de straten van het dorp. Het waren de kuilen en het loslopende vee die te hard rijden verhinderden. En dan hielden we er niet van om de koeien bang te maken uit angst dat de melk zou "bederven". Hetzelfde gold voor het boerenerf in het algemeen. Vanaf de top van de ladder die leidde naar de "bawetes" die boven het varken "aran" werden verheven, waren kippen koninginnen in het dorp. Er werd zelfs gezegd dat als ze snel terug zouden komen voor de stortbui, het slechte weer zou aanhouden. Aan de andere kant, als ze op de drempel van de boerderij zongen, was het de vrouw die de vrouw des huizes was...

Te koop bij de SI of op bestelling voor de prijs van 15 eur door het bestelformulier te downloaden, verzendkosten 5 € Editions Michel Frères, formaat 24 × 16 × 0,7 cm, 103 pagina's, 285 gr., met de steun van de Provincie Luxemburg en Burgo Ardennes.