Het Raymond Mayné natuurreservaat.

"Een bloem plukken is een ster verstoren" F. Thompson

Het "Raymond Mayné"-reservaat, genoemd naar de enthousiasteling die de eerste cicade ontdekte, was het eerste natuurreservaat van België.

Het reservaat van 6 hectare werd in 1943 aangelegd uit een oude gemeentegroeve waaruit de dorpelingen hun bouwstenen haalden en wordt momenteel beheerd door de vereniging "Ardenne et Gaume".

De gemiddelde temperatuur en de ligging hebben ervoor gezorgd dat de mediterrane flora en fauna, die in Torgny hun noordelijke grens bereiken, in stand konden worden gehouden.

De meest karakteristieke vegetatie is kalkgrasland. Hier vind je kleinbladig vlas, tijm, wilde tijm en lievevrouwebedstro.

Het wordt bewoond door een bijzonder groot aantal en een grote verscheidenheid aan insecten die zijn aangepast aan de omgeving.

Doordat de pastorale activiteiten op het terrein zijn gestaakt, zijn de weilanden opengesteld voor de terugkeer van het bos. Het huidige beheer is erop gericht om de spontane overgroei van de voormalige steengroeve onder controle te houden, zodat het grasveld zijn volledige botanische variëteit terugkrijgt.

Dit stukje prachtige natuur is het enige in zijn soort in Belgisch Lotharingen. Ga er dus op uw tenen in... zonder de toegelaten paden te verlaten.

Inlichtingen
M. Jean-Luc Renneson rue de l'Eglise, 30 6724 Marbehan
Tel 0494/50.08.72 of 063/41.11.63.
Rondleidingen op aanvraag

Eigenaar
VZW Ardenne et Gaume , Maison J. Duvigneaud, 9 rue de la Chapelle, B-5670 Vierves-sur-Viroin.