Het Raymond Mayné natuurreservaat.

"Een bloem plukken is een ster verstoren" F. Thompson

Genoemd naar de liefhebber die de eerste cicade ontdekte, was het "Raymond Mayné" reservaat het eerste natuurreservaat in België.

Het reservaat van 6 ha. is in 1943 ontstaan uit een oude gemeenschappelijke steengroeve waaruit de inwoners van het dorp hun bouwstenen haalden. Het wordt momenteel beheerd door de vereniging "Ardenne et Gaume".

De gemiddelde temperatuur en de blootstelling aan de zon hebben het behoud mogelijk gemaakt van een mediterrane flora en fauna die in Torgny hun noordelijke grens bereiken.

De meest karakteristieke vegetatie bestaat uit kalkgrasvelden. U vindt er onder meer kleinbladig vlas, tijm, wilde tijm en bosvaren.

Het wordt bewoond door een bijzonder groot aantal en een grote verscheidenheid van aan het milieu aangepaste insecten.

Door de stopzetting van de herderlijke activiteiten ter plaatse zijn de weiden overgeleverd aan de terugkeer van het bos. Het huidige beheer strijdt tegen de spontane overwoekering van de voormalige steengroeve om het grasland in staat te stellen zijn volledige botanische variëteit te herstellen.

Dit stukje prachtige natuur is het enige in zijn soort in Belgisch Lotharingen. Dus sluip er in... zonder de toegestane paden te verlaten.

Informatie
M. Jean-Luc Renneson rue de l'Eglise, 30 6724 Marbehan
Tel 0494/50.08.72 of 063/41.11.63.
Rondleidingen op aanvraag

Eigenaar
ASBL Ardenne et Gaume , Maison J. Duvigneaud, 9 rue de la Chapelle, B-5670 Vierves-sur- Viroin.