Van de wijnstok tot het glas wijn...

Hoewel de wijnbouw in onze streken ooit vrij wijdverbreid was, begon hij na een hoogtepunt in de 15e eeuw in 1659 af te nemen en verdween hij in 1945 volledig uit België.
De bevoorrechte geografische ligging van de Torgny-heuvel zorgt voor een uitzonderlijk warm en droog microklimaat. Het is beschut door de beboste heuvelrug, ideaal gelegen op het zuiden, met een bodem van korrelige kalksteen die zeer snel opwarmt in het voorjaar en laat in het seizoen de calorieën van de herfst vasthoudt.
In 1828 omvatte de wijngaard in Torgny 28 percelen met een totale oppervlakte van 4ha 45a.

In 1955 werd op de plaats "de la Zolette" een nieuwe aanplanting van Riesling-Sylvaner aangeplant. De vorst van 1985 maakte de vervanging van de aanplant in 1987 noodzakelijk, een wijngaard die nu verdwenen is.
De huidige productie van min of meer 5.000 flessen (afhankelijk van het jaar) wordt verzekerd door de wijngaard van de "Poirier du Loup", een gemeentelijk eigendom. In 1986 en 1990 werden 1680 auxerrois, 1400 pinot noir, 400 pinot blanc, 400 chardonnay en 350 rivaner wijnstokken aangeplant op een totale oppervlakte van 90 are. In 2008 werd een nieuwe aanplanting van 540 wijnstokken toegevoegd.

In de rue de l'Ermitage is een kelder ingericht met een pers, kuiperij, laboratorium, bottellijn en proeflokaal, en de eigenaars produceren een droge witte en rosé wijn, mousserende wijn en ratafia.
Rondleiding in de gemeenschappelijke wijnkelder van Poirier du Loup voor groepen: uitleg over de persing, de vinificatiemethoden, gevolgd door 3 proeverijen van verschillende druivensoorten
Info en reserveringen: Ecoculture, tel. +32 (0)473/56 53 68 of +32 (0)496/20 18 18
In 1996 wijdde de heer De Laet ook zijn land aan de edele teelt van wijnstokken op de plaats genaamd "L'Epinette".
Een derde boerderij, de "Clos de Fouchères".