De wijngaard

Van wijnstok tot glas wijn...

Hoewel de wijnbouw ooit vrij wijdverspreid was in onze streken, daalde hij na zijn hoogtepunt in de 15e eeuw in 1659 en verdween hij volledig uit België in 1945.

De bevoorrechte geografische ligging van de Torgny-heuvel zorgt voor een uitzonderlijk warm en droog microklimaat. Het is beschut door de beboste heuvelrug, ideaal op het zuiden gericht, met korrelige kalkbodem die zeer snel opwarmt in de lente en tot laat in het jaar zijn herfstkalk behoudt.

In 1828 bestonden de wijngaarden in Torgny uit 28 percelen van in totaal 4ha 45a.

In 1955 werd een nieuwe aanplant van Riesling-Sylvaner geprobeerd op een plek genaamd "de la Zolette". Door de vorst van 1985 moesten de wijnstokken in 1987 worden vervangen en de wijngaard is nu verdwenen.

De huidige productie van ongeveer 5000 flessen (afhankelijk van het jaar) komt van de "Poirier du Loup" wijngaard, die eigendom is van de lokale overheid. In 1986 en 1990 werden 1680 auxerrois, 1400 pinot noir, 400 pinot blanc, 400 chardonnay en 350 rivaner wijnstokken aangeplant op een totale oppervlakte van 90 are. In 2008 werden er opnieuw 540 wijnstokken aangeplant.

De wijnmakerij is gevestigd in de rue de l'Ermitage, met een pers, kuipruimte, laboratorium, bottellijn en proefruimte, en produceert een droge witte wijn en rosé, mousserende wijn en ratafia.

Rondleiding door de gemeenschappelijke wijnmakerij Poirier du Loup voor groepen: uitleg over de pers- en vinificatiemethoden, gevolgd door 3 proeverijen van verschillende druivensoorten
Informatie en reserveringen: Ecoculture, tel. +32 (0)473/ 56 53 68 of +32 (0)496/20 18 18

In 1996 wijdde de heer De Laet zijn land ook aan de edele teelt van wijnstokken op een plek genaamd "L'Epinette".

Een derde boerderij, Clos de Fouchères.