De verschroeide cabu

Voor de niet-ingewijden: dit gerecht wordt gemaakt van fijngesneden witte kool en gestoofd met schapenvlees.

Ingrediënten voor 6 personen.

  • 1 grote witte kool (cabu of Milan)
  • 500 g schouder van schapenvlees of schapenstoofvlees
  • 500 g varkensstoofvlees
  • 3 uien, 2 sjalotten
  • 100 g gerookt spek
  • 2 aardappelen per persoon
  • 4 el olijfolie, 25 cl water
  • 2 teentjes knoflook, 3 kruidnagels, laurier, tijm, zout, peper.

Voorbereiding

Snijd de kool in dunne reepjes en blancheer ze 8 tot 10 minuten in kokend water voordat je ze laat uitlekken. Smelt het spek in een gietijzeren pan en bak het schapenvlees en varkensvlees in vier eetlepels olijfolie (of reuzel). Voeg de gesneden uien, sjalotten en knoflook toe. Zodra de stukken aan alle kanten bruin zijn, voeg je de kool en de kruiden toe. Voeg het water en de aardappelen toe en kook het geheel op een laag vuur, afgedekt, tot de aardappelen gaar zijn, ongeveer 2 uur.

Verwarm zoveel als je wilt. Er wordt gezegd dat hoe warmer het is, hoe beter het smaakt.

Variatie: de aardappelen kunnen gewoon apart worden gekookt of gepureerd.