De verschroeide cabu

Voor de niet-ingewijden: dit gerecht wordt gemaakt van fijngesneden witte kool en gestoofd met schapenvlees.

Ingrediënten voor 6 personen.

  • 1 grote witte kool (cabu of Milan)
  • 500 gr schouder- of schapenstoofvlees
  • 500 g varkensstoofvlees
  • 3 uien, 2 sjalotten
  • 100 gr gerookt spek
  • 2 aardappelen per persoon
  • 4 eetlepels olijfolie, 25 cl water
  • 2 teentjes knoflook, 3 teentjes, laurier, tijm, zout, peper.

Voorbereiding

Snijd de kool in dunne reepjes en blancheer ze van tevoren door ze 8 tot 10 minuten in kokend water te leggen en laat ze vervolgens uitlekken. Smelt in een gietijzeren pan de magere reuzel en braad het vooraf in vier eetlepels olijfolie (of reuzel) gesneden schapen- en varkensvlees aan. Voeg de gesneden uien, sjalotten en knoflook toe. Zodra de stukken aan alle kanten bruin zijn, de kool en de kruiden toevoegen. Voeg, zodra ze bruin zijn, het water en de aardappelen toe en kook op laag vuur, afgedekt, tot de aardappelen gaar zijn, ongeveer 2 uur.

Om naar believen te worden opgewarmd. Er wordt gezegd dat hoe meer het wordt opgewarmd, hoe beter het is.

Variatie: de aardappelen kunnen apart in water worden gekookt of gepureerd.