Gaumais paté

Dit is een varkenspastei gemarineerd in witte wijn.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1kg varkensvlees (spiraalkoteletten) in blokjes van 2 cm gesneden

De marinade bestaat uit :

  • een glas droge witte wijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 eetlepels azijn
  • 2 teentjes knoflook, fijngemaakt
  • 6 grote sjalotten
  • 4 laurierblaadjes
  • bosje tijm en peterselie
  • 4 kruidnagels, zout, peper

Het deeg wordt gemaakt van :

  • 500 g witte bloem
  • 20 g bakkersgist
  • 150 g boter
  • 20cl volle melk
  • 1 eetlepel reuzel
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier, geklopt met een beetje water
  • 2 snufjes zout

Voorbereiding

Marineer het vlees in de marinade op een koele plaats gedurende 48 uur, af en toe roeren.

Om het gistdeeg te bereiden, meng je de bovenstaande ingrediënten en laat je de deegbal 90 minuten rusten in een warme doek. Laat het deeg zich verdubbelen, verdeel het, meng het en laat het opnieuw 60 minuten rusten.

Verdeel het deeg in twee gelijke delen om twee cirkels te vormen. Leg de eerste cirkel in een ingevette en met bloem bestoven taartvorm en werk rond de randen van de vorm. Prik in de bodem en verwarm de oven voor op 200°C.

Verdeel het vlees in de vorm en bedek met de tweede cirkel deeg, waarvan je de natte randen vastzet en vervolgens versiert. Prik in het midden van de bovenste deegcirkel een gaatje van aluminiumfolie. Bestrijk met losgeklopt eigeel en bak 1 uur in de oven.

Naar smaak warm of koud drinken.