De Gaumese pâté

Het is een varkenspastei gemarineerd in witte wijn.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg varkensvlees (spiraalkoteletten) in blokjes van 2 cm gesneden

De marinade bestaat uit :

  • een glas droge witte wijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 eetlepels azijn
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 6 grote sjalotten
  • 4 laurierblaadjes
  • bosje tijm en peterselie
  • 4 kruidnagels, zout, peper

Het deeg is gemaakt van :

  • 500 g witte bloem
  • 20 g bakkersgist
  • 150 g boter
  • 20cl volle melk
  • 1 eetlepel reuzel
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier geklopt met een beetje water
  • 2 snufjes zout

Voorbereiding

Marineer het vlees 48 uur in de marinade, af en toe roeren.

Om het gerezen deeg te bereiden, voegt u de bovenstaande ingrediënten samen en laat u de deegbal 90 minuten rusten in een warme doek. Laat het in omvang verdubbelen, verdeel het dan, meng het, laat het weer 60 minuten rusten.

Verdeel in twee gelijke delen om twee cirkels van het deeg te vormen. Leg de eerste cirkel in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm, werk langs de zijkanten van de vorm. Prik de bodem in en verwarm de oven voor op 200°c.

Verdeel het vlees in de vorm en dek af met de tweede cirkel deeg, waarvan de natte randen worden dichtgeknoopt en versierd. Prik in het midden van het bovenste deeg een kleine schoorsteen van aluminiumfolie. Bestrijk met losgeklopt eigeel en bak gedurende 1 uur en 30 minuten.

Om warm of koud te eten, afhankelijk van de smaak.