De terminaldrager kan zijn eeuwige slaap.

Een oude Gaelic legende vertelt het verhaal van de mijlpaaldrager:

Lang geleden besloot een ploeger die terrein wilde winnen om de grenspaal van zijn veld te verplaatsen en zo zijn ploegbare land te vergroten. Op een nacht ging hij op weg om de vier grensstenen te verplaatsen. Vele jaren lang profiteerde de man van de grond van zijn misdaad. Maar op de avond van zijn leven stierf hij met de wroeging van een dief op zijn geweten. Toen hij de poorten van het paradijs bereikte, strafte Sint Petrus hem door hem te veroordelen tot het dwalen door de nevelen van de tijd met de meerpaal die hij had verplaatst over zijn schouder. In de nachten van de volle maan kon men de geest van de man horen jammeren met een klagende stem. Hij bleef maar herhalen: "Maar waar moet ik het laten? Tot op een dag, op de avond van volle maan, een van zijn nakomelingen naar het beledigde veld ging. Hij riep luid: "Leg het terug waar je het gevonden hebt! Dat was beslissend, want sindsdien is de treurende ziel tot zwijgen gebracht en zijn de grensstenen teruggekeerd naar hun oorspronkelijke plaats.

Vroeger markeerden deze kleine stenen de grenzen van een eigendom. In de 17e eeuw floreerde de abdij van Orval door deze stenen te planten om de omvang van haar domein aan te geven. Deze stenen van Orval hebben de bijzonderheid dat ze gemarkeerd zijn met de kromstaf van een abt. Met de hulp van de heer Fabien Hesbois uit Couvreux hebben we een van deze stenen gevonden in het Arrentement-bos tussen Couvreux en Villers-la-Loue.

Misschien ken je nog andere grensstenen met een gebeeldhouwde kromstaf, zoals op de foto hieronder. Je kunt ons helpen de grenzen van het landgoed Orval in de gemeente Rouvroy in kaart te brengen door hun locatie door te geven aan het Syndicat d'Initiative in Torgny.

Bernard Joannes Voorzitter van S.I. Le Méridional in Torgny