Het dorp Couvreux

"Le lieu aux couleuvres.

Couvreux, wat een grappige naam! De etymologische oorsprong zou kunnen komen van het woord Couv, dat komt van colobra, slang, "de plaats van slangen", en duidt op een beek (Vreux) met een slangachtige loop.

Naam van de inwoners: Couvreusiens

Couvreux is een klein boerendorpje dat zijn karakter heeft weten te behouden. Ver weg van de hoofdwegen heeft het nog geen toestroom van toeristen gezien - en toch is het de moeite waard! Wandel door de steile straatjes, adem de geur van vers gemaaid hooi in en de geur van de grond die sommige inwoners nog steeds voedt.

Het straalt een gevoel van landelijkheid uit dat veel dorpen in de Gaume zijn kwijtgeraakt.

En toch was het een plek die gevoelig was voor cultuur en onderwijs. Al in 1790 werd er een stichting opgericht door een dorpsfamilie. Het doel was om een school op te richten voor alle kinderen, arm of rijk, die beheerd zou worden door de dorpsgemeenschap. Het was de eerste school die werd georganiseerd en erkend door een notariële akte.

Het oude washuis bevindt zich onder de oude school. De jongeren van het dorp hebben het omgebouwd tot feestzaal. Het heeft nog steeds de sfeer van de was van onze grootmoeders.

Hoog op de tegenoverliggende oever van de Fauchois staat een kapel die trots is en vanaf de punt van haar toren die naar de hemel is gekeerd lijkt te zeggen: Ik wacht op je!

.

Ontdek het Het kleine erfgoed van Couvreux