Het dorp Couvreux

"The snake place".

Couvreux, wat een grappige naam! De etymologische oorsprong zou kunnen komen van het woord Couv dat komt van colobra, slang, "de plaats van slangen", en duidt op een stroom (Vreux) met een gier, zoals een slang.

Naam van de inwoners: de Couvreusiens

Klein landbouwdorp, Couvreux heeft zijn karakter behouden. Ver weg van de hoofdwegen, heeft het nog niet de toevloed van toeristen meegemaakt. En toch is het de moeite waard! Wandel door de steile straatjes, adem de geur in van vers gemaaid hooi en de geur van het land dat nog steeds een deel van de inwoners voedt.

Het ademt een geur van landelijkheid die veel dorpen in de Gaume zijn kwijtgeraakt.

En toch was het een plaats die gevoelig was voor cultuur en onderwijs. Reeds in 1790 werd door een dorpsfamilie een stichting opgericht. Het doel was een school voor alle kinderen, arm of rijk, die zou worden beheerd door de dorpsgemeenschap. Het was de eerste school die werd georganiseerd en erkend bij notariële akte.

Onder de oude school is het oude washuis. De jeugd van het dorp heeft er een feestzaal van gemaakt. Het heeft nog steeds de sfeer van onze grootmoeders was.

Hoog op de tegenoverliggende oever van de Fauchois staat een kapel die vanaf het puntje van zijn naar de hemel gekeerde klokkentoren lijkt te zeggen: ik wacht op jullie!

.

Ontdek de klein erfgoed van Couvreux